Degustace

Místní strava je zdravá, neboť velká část země je ekologicky čistá, neprodukují se zde žádné geneticky upravené potraviny, nepoužívá se umělých hnojiv a pesticidů, insekticidů, herbicidů a fungicidů a stejně tak je živen mj. i zdejší dobytek a drůbež.

Mezi zdejší speciality tak patří sušená šunka Njeguški pršut. Další specialitou je smaragdově zelený olivový olej Barsko maslinovo ulje. Lahůdkou je i pikantní paprika s olivami, cicvara, popara, kačamak, priganica, pljeskavica, čevapi, džigerica, ražniči, různé polévky (hustá čorba, řídká supa), urnebes, Njeguški sir, kajmak a další pochoutky, jako jsou např. sladkosti baklava nebo tulumba.

Pochopitelně nesmí chybět ryby (slanovodní či sladkovodní) a plody moře.

Z nápojů je nutné připomenout zdejší autochtonní vína Vranac a Krstač, dále pak rakiji a pelinkovač; Nikšičko pivo však též není odsouzeníhodné.

Nabízíme návštěvy provozoven, kde se vyrábí např. víno, rakija, šťáva, olivový olej, pršut, med, marmeláda, pečivo... některé provozovny jsou však pouze sezonní, přičemž sezonou se rozumí podzim a zima... a rádi Vás provedeme i místním trhem - tak neváhejte a objednávejte!